Een kleine geschiedenisles over het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is ontstaan op 23 mei 1969 door het afsluiten van de Lauwerszee. Het meer ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland in het noorden van Nederland.

De voornaamste reden om de Lauwerszee af te sluiten was de veiligheid. Na de watersnoodramp van 1953 stond Rijkswaterstaat voor twee keuzes. De eerste keuze was het verhogen van de dijken tot deltaniveau rondom de Lauwerszee. De tweede keuze was het afsluiten van de zeearm die Nederland binnen stroomde. Onder druk van met name de Friese bevolking werd er voor de tweede keuze gekozen. De zeearm moest worden afgesloten.

De bevolking in Zoutkamp waren minder blij met het besluit doordat de garnalenvloot en haven van het dorp hierdoor verplaatst moest worden naar de nieuwe haven in Lauwersoog.

Na de afsluiting zijn de hooggelegen zeebodems droog komen te staan. Deze behoorden daarvoor tot het wad. In de eerste jaren zijn vrijwel alle grote delen aan zijn lot overgelaten, op deze manier kon er meer natuur ontstaan.

Door het afdammen van de voortdurende instroom van het Reitdiep, Dokkumer Ee en Dokkumergrootdiep werd het water van zout eerst brak en vervolgens zoet. Op deze manier is de natuur rond het Lauwersmeer mee veranderd.

Over Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft een informatienetwerk van gecertificeerde Nationaal Park Lauwersoog gastheren en gastvrouwen. Naast onze gastheren en gastvrouwen hebben wij een Activiteitencentrum De Bossschuur en Het Informatie Paviljoen te Lauwersoog. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtige omgeving om populaire sporten uit te oefenen. Ook is het een heerlijk gebied om te kunnen wandelen en te genieten van puur natuur. Onze gastheren en gastvrouwen vind je verspreid in en rond het Nationaal Park. Bij hen kunt u ten alle tijden terecht voor deskundige gebiedsinformatie over het Nationaal Park Lauwersmeer.

Natuurlijk valt veel van deze informatie ook online te vinden op de website van Nationaal Park Lauwersmeer.

Het Lauwersmeer is rijk aan watervogels

Het Lauwersmeergebied is een zeer belangrijk gebied als het gaat om watervogels, zoals grutto’s, aalscholvers, lepelaars en buizerds. In het najaar komen hier ook brandganzen en wilde zwanen. Het Lauwersmeergebied is daarom ook een toplocatie voor vogelspotters omdat er veel bijzondere vogelsoorten rondvliegen en lopen. Één van de belangrijke kijkgebieden zijn dan ook de Ezumakeg die zich bevindt aan de Friese kant van het Lauwersmeer met enkele vogelkijkhutten.

Rondom het Nationaal Park Lauwersmeer

Rondom het Lauwersmeer is er genoeg te doen, zo zijn er een aantal verblijfplaatsen waar men kan genieten van de natuur. Zo is er onder andere een keuze uit Camping Lauwersoog, Vakantiehuizen De LauwerLandal Suyderoogh of Landal Esonstad.

Ook heb je heel veel leuke gebieden en dorpjes rond om het Lauwersmeer. Zo kan je een bezoekje brengen aan onder andere Schiermonnikoog, Dokkum, Leeuwarden, Groningen of Zoutkamp.