De omgeving rond Lauwersoog

Op en rond om Lauwersoog is er veel natuur te bezichtigen. In de zomer is de natuur hier erg levendig en je zal ook zeker aan vogels geen tekort hebben. Lauwersoog staat er om bekend dat hier veel watervogels komen vanwege het prachtige Lauwersmeergebied. Ook is Lauwersoog bekend om de veerdienst die van Lauwersoog naar het Waddeneiland Schiermonnikoog gaat en weer terug.

Ondanks dat Lauwersoog veel dagjesmensen aantrekt voor een dagje natuur, heeft Lauwersoog twee Landal Greenparken waar volop kan worden genoten van de natuur. Dit zijn de vakantieparken Landal Suyderoogh en Landal Esonstad. Lauwersoog heeft zelf ook een camping genaamd camping Lauwersoog.  In de zomer kan je in de visafslag Lauwersoog een lekker vers visje eten op een heerlijk terrasje dat volop in de zon staat. Ook in de winter kan je hier lekker eten in een overdekt restaurant.

Lauwersoog is een belangrijke vissershaven met haar eigen visafslag. Een gedeelte van de vissersvloot van Urk heeft Lauwersoog als thuishaven. Ook Deense vissers leggen regelmatig aan in Lauwersoog.

Tot het dorp behoort ook de wijk Robbenoort, genoemd naar de zandplaten Robbenplaat en de Oort. Oort betekent ook eiland. Tijdens de sluiting van de Lauwerszee, toen Lauwersoog nog een werkhaven vormde werd de haven Oorthaven genoemd.

In Lauwersoog is een schutsluis, de Robbengatsluis, om van het meer naar de Waddenzee te kunnen varen. De spuisluizen van het afstroomgebied van het Reitdiep, de R.J. Cleveringsluizen genaamd, bevinden zich ten westen van het dorp. Hier loopt ook grens tussen Groningen en Friesland.

Wil je toch even naar Schiermonnikoog met de veerboot vanaf Lauwersoog? Op de website van Wagenborg Passagiersdiensten B.V. vindt u alle informatie over wanneer de boot vertrekt. Deze veerboot brengt u in circa 45 minuten naar het autoluwe Schiermonnikoog. Op de website kunt u ook uw terugreis plannen.